PG De Wijngaard

Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo

joris150-x150De 'Stichting Behoud Hervormde Kerk Borculo' doet weer mee aan de actie van de Rabobank “Hart voor de Achterhoek”, om geld te krijgen voor ons project.

Ons bestedingsdoel is:

- het organiseren van rondleidingen om de geschiedenis van de eeuwenoude Joriskerk te vertellen

- tijdens de zomermaanden en de Open Monumentendag een podium bieden aan kunstenaars  en musici om te exposeren en op te treden.


Bent ú lid van de Rabobank, dan mag u vijf stemmen uitbrengen, waarvan twee op één project.

Vraag ook aan familieleden, vrienden, buren en kennissen of ze ons met hun stem ons project willen steunen.

U kunt stemmen (liefst twee keer!) van 5 t/m 19 september.

DOE MEE EN ZEGT HET VOORT!   UW STEM IS GELD WAARD!

 

 

Dini Horstman

bliefBlief, wat is dat nou weer?
Blief vertaald uit het Achterhoeks betekent 'blijven'. We hopen dat onze kinderen blijven. Maar ja het woord lijkt ook op be lief: wees lief. Ja, dat is toch de eerste opdracht die de Here Jezus ons gegeven heeft. Of je kunt het ook horen als 'Believe',  wat 'geloven' betekent. We willen samen groeien in ons geloof in Jezus. Nu ja misschien kun je nog meer variaties bedenken. Er zit diepgang in de naam en dat is precies waar we als ouders en of leiding naar verlangen. We willen onze kinderen meer diepgang geven. We willen dat het werk niet als stoepkrijt is dat weer weggespoeld kan worden, maar dat het een mooie tekening wordt van wasco, dat blijft.

En daarvoor hebben we de opzet van de voormalige kindernevendienst iets gewijzigd.
Met Pasen zijn we als proef met het project Spring begonnen. We hebben samen gewerkt aan de binnentuin. We beginnen nu direct aan het begin van de dienst. Zo hebben we iets meer tijd en kunnen we iets meer verdieping brengen.

Met een speciale V.I.P. kaart komen de kinderen naar de ruimte. Eerst kunnen ze even lekker uit razen. Dat scheelt want dan zijn ze voor de rest van het uur alert. We hebben een projectthema, waar een aantal weken op voortgeborduurd wordt. De komende periode is dat op reis. We beginnen met alle kinderen gezamenlijk, we zingen een lied en er wordt een filmpje vertoond over het thema. Daarna gaan de jonge kinderen en de oudere kinderen apart voor een creatieve verwerking van het thema. Na de verwerking komen we terug in de groep en vertellen elkaar wat we gedaan hebben. Daarna bidden we ook samen en zingen we nog een lied. Dan gaan we terug naar de kerk om samen de zegen te kunnen ontvangen. Kort vertellen we even wat we gedaan hebben en soms laten de kinderen zien wat ze gemaakt hebben.

Het plan is om nu elke 1e en 4e zondag Blief te vieren. We zijn ook erg benieuwd wat jullie kinderen en de ouders er van vinden, maar dat weet je het beste als je eens langs komt en mee viert. We hebben een mooie opzet maar deze is niet statisch en kan al werkende veranderen.

joris150-x150Prachtige expositie van Jenneke Brunnekreeft

Van 10 juli t/m 31 augustus exposeert Jenneke Brunnekreeft met prachtige olieverfschilderijen op linnen in de Joriskerk.
Jenneke, geboren in 1959 te Beckum, groeide op met liefde en respect voor de natuur. In 1977 vertrok ze naar Delft en combineerde een baan als plateelschilderes bij de Porceleyne Fles meteen opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Inmiddels is ze 42 jaar professioneel schilderes. Sinds 1982 werkt ze als zelfstandige kunstenares in Atelier Zwierige Penseel te Eibergen.

De natuur is haar grote inspiratiebron. Haar werk is realistisch. Portretten, dieren en landschappen zijn favoriete onderwerpen. Een goede gelijkenis is belangrijk in een geschilderd portret, maar Jenneke wil tevens het karakter van het model zichtbaar maken. Ze maakt veel werk in opdracht. Ze exposeerde daarnaast o.a. in Amsterdam, Utrecht, Maastricht en New York.

Tentoonstelling

De Joriskerk kent een hele geschiedenis. In de consistoriekamer is hierover een tentoonstelling ingericht met teksten en foto's.
Openingstijden:
Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur bent u van harte welkom in de Joriskerk.
Onze kerkrondleiders zijn graag bereid uw vragen over de kerk of de tentoonstelling te beantwoorden. De toegang is vrij.

Orgelspel

Op enkele zaterdagmiddagen wordt het orgel bespeeld. Op 13 juli musiceren Désiree Langelaar op dwarsfluit en Wil Kok op orgel. Op 27 juli en 10 augustus laat Wil Kok orgelklanken door de kerk zweven, op 3 augustus kunt u Henk Ezerman uit Eibergen het orgel horen bespelen en op 24 augustus brengt Joke Franken uit Neede orgelmuziek ten gehore. Heel fijn dat deze musici dat pro Deo doen.

 

 

 

BOEKENMARKT

26 juli staat de Stichting weer op de boekenmarkt om geld in te zamelen voor het onderhoud van het dak van de Joriskerk. Hebt u nog boeken en u wilt deze kwijt, wij zijn er blij mee.

U kunt t/m 10 juli bellen met

Hendrik Jan Geerdink (0545)272180

en met Gerrit Schutte (0545)271762.

vrijwilligers

In onze nieuwe gemeente De Wijngaard werken heel veel vrijwilligers. Met vele handen houden we samen De Wijngaard vruchtdragend en bloeiend.
Voor al dat werk dat gedaan wordt, voor de schermen maar vaak ook achter de schermen, willen we jullie als vrijwilliger uitnodigen voor een gezellige avond.

Om niemand te vergeten sturen we geen persoonlijke uitnodiging, maar voel je/u als vrijwilliger uitgenodigd.

Datum:            27 september 2019

Plaats:             de Schephuve, Geesteren

Aanvang:        19.30 uur

 

Dus: Kosters, schoonmaaksters/-makers, organisten, werkgroep diaconie, koffieschenkers, beheer gebouwen, geluidsmensen, redactie/drukkers/bezorgers De Wijnpers, makers zondagsbrief, liturgische bloemschiksters, commissie eredienst, pioniersplek/banddienst, clubleiding, oppas, kindernevendienst, tienerdienst, commissie Verkennen en Ontmoeten, rondleiders kerk, stichtingen behoud kerken, cantorij, wijkcoördinatoren en -bezoekers, bloemendiensten, preekvoorzieners, kerkenraad, etc., etc.

Waar je ook woont, kerkt of werkt, wat je ook doet in en voor De Wijngaard, geef je samen met jouw partner op.

Vraag ook jouw collega vrijwilliger(s) mee te gaan.

Aanmelden kan tot 13 september bij:

Jenny te Brake           tel. 0545-273704

Anny Rensink             tel. 0545-482223

Wim Bisperink           tel. 0545-274559

HG150x150De hervormde kerk in Geesteren is in de zomervakantie weer open voor publiek

Elke woensdag van 24 juli t/m 28 augustus van 10.30 – 16.00 uur. (Bij een regendag is de kerk gesloten). Dit jaar is er werk te zien van Willemien Derksen, meer hierover in de volgende editie van De Wijnpers.

Er staat ook weer een boekentafel met boeken en tijdschriften. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan de kerk.
Heeft u nog boeken of tijdschriften (in goede staat) dan kunnen ze ingeleverd worden bij Rita Hulshof, Brokersweg 2, Geesteren.

Graag vooraf even bellen. T: 0545 271504

 

IMG-20190307-WA0003Gisteravond heeft Gerdie Bours-Willems samen met Robert Douma een indrukwekkende avond verzorgd over het omgaan met bergen in je leven. 
Met een flinke groep belangstellenden (26) hebben we een inkijk gekregen middels een film hoe Gerdie na de diagnose 'borstkanker' haar bergen heeft getrotseerd.  Hierbij is haar beklimming van de Kilimanjaro een prachtig voorbeeld van omgaan met jezelf en je (on)mogelijkheden.

Tijdens de pauze konden de belangstellenden vragen/opmerkingen op papier zetten. Deze werden na de pauze onder (bege)leiding van Robert Douma besproken. Zo ontstond een open sfeer waarin men, ieder op z'n eigen wijze, heel veel kon opsteken. Kort gezegd een bijzonder inspirerende avond.

De werkgroep Verkennen en Ontmoeten gaf aan dat zij geen vergoeding voor entree en koffie/thee vroegen, maar riep de belangstellenden op om een kleine bijdrage te schenken aan de actie 'Samenloop voor Hoop' (wandelen voor het KWF) in Lansingerland (de gemeente waar Gerdie woont). De aanwezigen hebben samen bijna € 150,-- gedoneerd.

Zaterdag 16 februari heeft een groep van 12 belangstellenden deelgenomen aan de Tour de zorg.

Als eerste werd de zorgboerderij Erve Bussink in Haarlo bezocht. Hier werden ze gastvrij ontvangen door Mirjam en Max Arends, die uitgebreid informatie gaven over hún prachtige zorgboerderij, speciaal toegelegd op mensen met een NAH (niet aangeboren hersenafwijking).
Na een interessante rondleiding werd er afscheid genomen en  koers gezet naar De Leerkotte in Geesteren.
Hier werden we wederom gastvrij ontvangen door Alie en Dinant Meerbeek, samen met een aantal gasten. Ook Alie gaf een bevlogen uitleg van hun werkzaamheden en leidde ons rond in een paar gastenkamers. 
 
De groep deelnemers was onder de indruk van de bevlogenheid waarmee deze mensen hun werk doen. Een voorbeeld van zorg met de hoofdletter ‘Z’ !!

Voor foto's verwijzen we je door naar het fotoalbum op de website.

Elke woensdagochtend van 10.00-11.30 uur is de Instuif open voor iedereen die even om een praatje verlegen zit of gewoon zin heeft in koffie of thee. Van harte welkom om binnen te lopen. De deur staat open voor iedereen!

© Copyright 2019, PKN De Wijngaard. All Rights Reserved.