PG De Wijngaard

Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo

Bijgaand artikel is op 19-02-2020 verschenen in het Achterhoeks Nieuws.

Leander-GrootenLeander Grooten, pionier De nieuwe Rank

Door Richard Stegers

BORCULO - Hij maakt een enthousiaste en gedreven indruk. Leander Grooten is de komende drie jaar als pionier verbonden aan De Nieuwe Rank, die voortkomt uit de Protestantse Gemeente De Wijngaard in Borculo en omstreken. "Hoe kunnen we mensen, kerkelijk en niet-kerkelijk, met elkaar verbinden? Daar ga ik mee aan de slag, dat is de uitdaging."

Leander Grooten (44) heeft zin in zijn opdracht. Hij noemt het zelf een zoektocht, die hij aangaat met het pioniersteam. "Niets staat vast, we gaan de richting gaandeweg het proces ontdekken. Ik heb daarbij een verkennende rol en zie het als mijn taak om mensen binnen en buiten de kerk samen te brengen. Inspelen op de veranderende wereld, noem het een nieuwe dimensie."

De kerken stromen leeg, het is een mondiaal probleem. Dat is in Borculo en haar kerkdorpen niet anders. In 2017 fuseerden de kerken om de krachten te bundelen tot één protestantse gemeente: De Wijngaard met in totaal nog ongeveer 2.100 leden. "De ontkerkelijking is in volle gang en er is amper nieuwe aanwas. Dat knelt. Hoe kunnen we met dat gegeven omgaan en mensen samenbrengen rondom het christendom, als de kerk zoals die er is, dat niet meer doet? Dat is de centrale vraag en daar wil ik samen met anderen graag antwoorden op hebben. Daarbij komen we los van bestaande tradities en structuren, houden wat waardevol is en vernieuwen waar het kan. Het is zaak om met de tijd mee te bewegen." De kerk is naar binnen gekeerd geraakt, wij willen juist meer naar buiten treden als gemeenschap, zegt Grooten. "Naast de mogelijkheid om vieringen te organiseren, kun je denken aan heel andere activiteiten. Het zou mooi zijn als de kerk een ontmoetingsplaats kan worden voor iedereen. Een plek met christelijke waarden waar men zich veilig en vertrouwd voelt en waar lief, leed en plezier worden gedeeld. Want daar is in onze maatschappij zeker behoefte aan."

Borculo is aangewezen als pioniersgemeente. De Nieuwe Rank gaat daar invulling aan geven en krijgt daarbij landelijke ondersteuning en middelen ter beschikking gesteld van de Protestantste Kerk Nederland (PKN). "Het is de bedoeling een nieuwe identiteit te ontwikkelen. Gezien de vergrijzing betrekken we vooral ook de jeugd, jongvolwassenen en hun ouders hierbij. Welke vragen en behoeftes leven er? Dat willen we graag horen, zodat we er gezamenlijk invulling aan kunnen geven. Daarom gaan we met mensen in gesprek. Het is luisteren, nieuw terrein ontdekken en land ontginnen. Daar heb ik erg veel zin in!"

Leander Grooten is regelmatig te vinden op Muraltplein 33a in Borculo, waar in februari een gezellige pioniersruimte wordt ingericht, en daar waar jongeren of gezinnen zijn, ook in de huiskamer. Mensen die hem willen ontmoeten en ideeën willen uitwisselen, kunnen hem bereiken via app, mail of bellen.


06-14847818
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U bent van PG-De-Wijngaard---logoharte uitgenodigd om mee te doen aan één van de groothuisbezoeken in maart van dit jaar. Hierbij staat ontmoeten centraal.

Het onderwerp van gesprek wordt dit jaar: ‘Een goed verhaal’. 

We hebben allemaal een verhaal, ons eigen levensverhaal.
Enerzijds hebben we invloed op ons verhaal door de keuzes die we maken, anderzijds overkomen ons ook gebeurtenissen die ons verhaal mede beïnvloeden.
Soms maken we ingrijpende dingen mee die ons levensverhaal als het ware doen stilstaan.
We moeten dan weer op verhaal komen, en dan is het vaak fijn om mensen om je heen te hebben die naar jou willen luisteren waarbij je jouw verhaal kan delen, om weer verder te kunnen komen.
Ook bijbelse verhalen, ze geven ons leven inhoud, richting en kleur.

Wat is jouw verhaal, en welk verhaal is voor jou kostbaar en naar jouw hart?

De avonden worden gehouden op

Datum Plaats aanvangstijd
donderdag 5 maart Geesteren 13.30 uur
zondag 8 maar Geesteren  20.00 uur
maandag 9 maart Borculo 20.00 uur
donderdag 12 maart Haarlo 20.00 uur
maandag 16 maart Borculo 14.30 uur
woensdag 18 maart Gelselaar 20.00 uur
maandag 23 maart Borculo 20.00 uur
woensdag 25 maart Borculo 14.30 uur

Wilt u...

... weten waar de groothuisbezoeken worden gehouden...
... u aanmelden (is niet verplicht)...
... vervoer hebben om bij een van de bijeenkomsten te komen...

... kijk dan voor meer informatie in De Wijnpers van februari (pagina 9).omslag-De-Wijnpers-maart-2017

Er is een plan in de maak om begin november een weekend – van vrijdagmorgen tot en met maandag – naar Rome te gaan.

Het was 2010 een van de eerste reizen en soms klinkt de vraag: wanneer weer? Want de één heeft het toen gemist en de ander wil nog wel een keer.

Iedere reis heeft een Verhaal. Als dit ergens geldt, dan is het wel in Rome; Eeuwige stad vol historie en cultuur!

Beleef het verleden in het Forum Romanum en het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Dompel u onder in het religieuze Rome. Bewonder basilieken, zoals de St. Pieter, en oude kerken met verhalen die terug gaan naar de dagen van Paulus en Petrus. Religie in Rome leeft ook nu nog. Beleef een viering in de Kerk van de Friezen. Geniet ook hoe Rome bruist van levenslust! Verken authentieke straatjes, mooie pleinen en chique winkelstraten.

Beleef Rome!

Wij – Henk Gerritsen en ik - zijn benieuwd wie er belangstelling hebben…

Ik verneem graag jullie reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0545-272705.rome-st-pieter-rome-12082015113150-1330x490

bliefBlief, wat is dat nou weer?
Blief vertaald uit het Achterhoeks betekent 'blijven'. We hopen dat onze kinderen blijven. Maar ja het woord lijkt ook op be lief: wees lief. Ja, dat is toch de eerste opdracht die de Here Jezus ons gegeven heeft. Of je kunt het ook horen als 'Believe',  wat 'geloven' betekent. We willen samen groeien in ons geloof in Jezus. Nu ja misschien kun je nog meer variaties bedenken. Er zit diepgang in de naam en dat is precies waar we als ouders en of leiding naar verlangen. We willen onze kinderen meer diepgang geven. We willen dat het werk niet als stoepkrijt is dat weer weggespoeld kan worden, maar dat het een mooie tekening wordt van wasco, dat blijft.

En daarvoor hebben we de opzet van de voormalige kindernevendienst iets gewijzigd.
Met Pasen zijn we als proef met het project Spring begonnen. We hebben samen gewerkt aan de binnentuin. We beginnen nu direct aan het begin van de dienst. Zo hebben we iets meer tijd en kunnen we iets meer verdieping brengen.

Met een speciale V.I.P. kaart komen de kinderen naar de ruimte. Eerst kunnen ze even lekker uit razen. Dat scheelt want dan zijn ze voor de rest van het uur alert. We hebben een projectthema, waar een aantal weken op voortgeborduurd wordt. De komende periode is dat op reis. We beginnen met alle kinderen gezamenlijk, we zingen een lied en er wordt een filmpje vertoond over het thema. Daarna gaan de jonge kinderen en de oudere kinderen apart voor een creatieve verwerking van het thema. Na de verwerking komen we terug in de groep en vertellen elkaar wat we gedaan hebben. Daarna bidden we ook samen en zingen we nog een lied. Dan gaan we terug naar de kerk om samen de zegen te kunnen ontvangen. Kort vertellen we even wat we gedaan hebben en soms laten de kinderen zien wat ze gemaakt hebben.

Het plan is om nu elke 1e en 4e zondag Blief te vieren. We zijn ook erg benieuwd wat jullie kinderen en de ouders er van vinden, maar dat weet je het beste als je eens langs komt en mee viert. We hebben een mooie opzet maar deze is niet statisch en kan al werkende veranderen.

Elke woensdagochtend van 10.00-11.30 uur is de Instuif open voor iedereen die even om een praatje verlegen zit of gewoon zin heeft in koffie of thee. Van harte welkom om binnen te lopen. De deur staat open voor iedereen!

© Copyright 2020, PKN De Wijngaard. All Rights Reserved.